Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Američania odstupujú od zmluvy, ktorá je dávno len kusom papiera

.marína Gálisová .názory

Gorbačov kritizuje Trumpa. Podľa neho je chybou, ak americká administratíva odstúpi od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. Trump ho pravdepodobne nevypočuje.

Marína Gálisová

donald Trump oznámil, že USA odstúpi od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Zmluva, ktorú v roku 1987, v závere studenej vojny, podpísali Ronald Reagan a Michail Gorbačov, zahŕňala zákaz všetkých jadrových a nejadrových rakiet s krátkou a strednou dráhou doletu – okrem tých striel, ktoré sa odpaľovali z mora.

Zmluva bola istý čas funkčná a do roku 1991 sa v rámci jej uplatňovania zničil arzenál takmer tritisíc striel.

8. december 1987 Washington, USA: Prezident Ronald Reagan vpravo a sovietsky líder Michail Gorbačov naľavo počas slávnostného podpisu zmluvy v Bielom dome.Bob Daugherty/AP/SITA8. december 1987 Washington, USA: Prezident Ronald Reagan vpravo a sovietsky líder Michail Gorbačov naľavo počas slávnostného podpisu zmluvy v Bielom dome.

To bolo ešte stále v ére, keď sa Rusko (vtedy Sovietsky zväz) necítilo silné. Bolo totiž ekonomicky vyčerpané desaťročiami komunizmu a pretekmi v zbrojení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite