Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kažimír uteká do NBS. Niet sa čomu diviť

.filip Minich .názory

Minister financií Peter Kažimír povrdil, že chce byť guvernérom NBS, z aktívnej politiky chce odísť. Súčasný guvernér z funkcie odchádza predčasne v marci budúceho roka. ​

Filip Minich

nie je to prvýkrát, čo sa chce minister financií niekam posunúť. Nevyšlo to už vlani, keď pomerne tesne prehral súboj o post šéfa euroskupiny. Vtedy za tým boli zákulisné politické dohody medzi niektorými členmi eurozóny. Jeho odchod na post guvernéra Národnej banky vyzerá omnoho reálnejšie. Treba však povedať, že táto funkcia od vstupu Slovenska do eurozóny nie je ani zďaleka taká dôležitá, ako bola kedysi. O všetkom podstatnom sa rozhodne konsenzom vo Frankfurte. 

Pri vonkajšom pozorovaní Petra Kažimíra to pôsobí tak, že najspokojnejší je v zahraničí. Užíva si rozhovory pre svetové médiá aj rokovania ministrov v Bruseli či Luxemburgu. Môže sa pritom chváliť ako Slovensko za jeho ministrovania rozumne hospodári, znižuje deficit, bojuje s daňovými únikmi, ako nám veria trhy a ako štát predáva dlhopisy s rekordne nízkym úrokom. Pri porovnaní s mnohými členmi eurozóny naozaj pôsobíme ako zodpovedná a bezproblémová krajina, ktorá má verejné financie pod kontrolou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite