Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán je Putinom Západu. Ľuďmi milovaný a pre Úniu nebezpečný

.matúš Dávid .názory

Nie unavený český prezident, ale nabudený samovládca Viktor Orbán je najsilnejšou spojkou Kremľa na východe Európskej únie. Spamätali sme sa neskoro, dôkazov je viac než dosť.

Matúš Dávid

šéf maďarskej vlády sa opäť vybral do Ruska, oficiálne vraj rokovať s ruským prezidentom Vladimírom Putinom o energetike. Na čo všetko sa dvaja spojenci pri vodke navzájom posťažujú a koho poohovárajú, nevieme a môže nám to byť ukradnuté. S istotou však môžeme pomenovať to, o čom Orbán v Moskve pomlčí.

Nešiel vyčítať šéfovi Kremľa, že anektoval Krym a okrem polostrova patriaceho Ukrajine už vyše štyri roky na diaľku okupuje aj východnú Ukrajinu. Nešiel ho ani požiadať o prepustenie hladujúceho Krymčana Olega Sencova a nebude chcieť ani vysvetlenie nových zistení Britov v kauze otravy agenta Skripaľa a jeho dcéry. 

Jednoducho, maďarský premiér zašiel za kamarátom, s ktorým chce obchodovať a doladiť (v skutočnosti nie až také výhodné) rozšírenie atómovej elektrárne v Paksi o nové bloky. Je to však biznis s pachuťou autokracie, lacného populizmu, falošného nacionalizmu a pokrytectva.

nechcú vás v Európe? V Moskve ste vítaní

Prečo aj pokrytectva? „Nedovolíme nikomu, aby nám vzal čo i len jediné písmenko z nášho práva na kontrolu vlastných hraníc,“ povedal tento týždeň v maďarskom parlamente Viktor Orbán a myslel tým, samozrejme, Európsku komisiu, ktorú demagogickými rečami označuje za hrozbu pre bezpečnosť Maďarska. A ten istý Orbán, ktorý sa (aj keď zbytočne) bije do pŕs za ochranu hraníc svojej vlasti, sa na druhý deň vyberie do Ruska. Na debatu s režimom, pre ktorý sú povojnové medzinárodné zmluvy zdrapom papiera a hranice zvrchovanej Ukrajiny imaginárnym plotom z práchnivého dreva. 

„Orbánov režim zatiaľ nezašiel tak ďaleko ako ten Putinov, a to aj vďaka brzdám a váham, ktoré v Európskej únii máme.“

Faloš a povrchnosť na entú. Pri tom by sme však s kritikou skončiť ani zďaleka nemali.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite