Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šefčovič chce nahradiť Junckera. Veľké šance nemá

.filip Minich .názory

Maroš Šefčovič ohlásil, že po najbližších eurovoľbách by rád nahradil šéfa Európskej komisie Jean-Claudea Junckera. Sľubuje hrdú, vzdelanú a zelenú Európu a kritizuje populistov.

Filip Minich

„v celej Európe počujeme o zjednodušených riešeniach postavených na populistických, protieurópskych alebo xenofóbnych názoroch. Využívajú obavy ľudí, legitímne sklamanie alebo hnev. Kradnú, prekrúcajú a zneužívajú pocity vlastenectva,“ kritizuje Maroš Šefčovič rôzne, v súčasnosti populárne protieurópske strany, ktoré rastú naprieč kontinentom ako huby po daždi.

Šefčovičov opis by sa však dal použiť aj na mnohé slovenské politické strany, vrátane niektorých vládnych, od ktorých získava eurokomisár podporu. Práve tá môže byť pre jeho kandidatúru problémom. V zahraničí si totiž veľmi veľa ľudí čoraz pozornejšie všíma dianie na Slovensku. Portál Politico napríklad upozorňuje, že hoci má Maroš Šefčovič v Bruseli čisté meno, stojí za ním vláda, ktorá sa topí v korupčných škandáloch. 

Jeho výhodou naopak môže byť, že by bol prvým predsedom Európskej Komisie z krajín strednej a východnej Európy. Donald Tusk pri podobne vysokej pozícii, ako šéf Európskej rady nesklamal. Šefčovič takisto dobre pozná, ako funguje Únia, komisárom je už druhýkrát. Slovenský europolitik však má pred sebou ešte dlhú cestu. 

spitzenkandidat

Čo je toto za slovo? Drvivá väčšina obyvateľov EÚ ten výraz nikdy nepočula, no v bruselskej hantírke patrí slovo Spitzenkandidat pred eurovoľbami k najskloňovanejším. Funguje to na princípe primárok – každá z existujúcich frakcií europarlamentu si zvolí jedného volebného lídra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite