Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Progresívni veriaci

.michal Oláh .názory

Skupina veriacich ľudí presvedčených, že náboženstvo sa dá žiť liberálnejšie, založila iniciatívu Progresívni veriaci. Paradoxne ako súčasť najliberálnejšej mimoparlamentnej strany

Michal Oláh

progresívci sú jedinou politickou stranou, v ktorej spontánne vznikla platforma kňazov, pastorov a aktívnych veriacich laikov rôznych cirkví s cieľom verejne diskutovať svoju predstavu viery v Boha a praktizovania náboženstva. Striktne tieto dve roviny oddeľujú. Kým náboženstvo nemusí mať s osobnou vierou nič spoločné a môže byť ľahko mocensky zneužité, viera v Boha je slobodná a od konkrétnej cirkvi nezávislá. Niekoľko týchto osobností má verejný konflikt s cirkvou, ktorej sú členmi. Viacerí zastávajú názory, ktoré sú pre mnohých slovenských veriacich ťažko prijateľné.

„Možno až 97 percent veriacich ľudí na Slovensku je spokojných so životom v cirkvi len vďaka tomu, že žijú v liberálnej demokracii. Cirkev preto nemá v spoločnosti žiadnu moc. Jej interní členovia sú už do seminárov vyberaní viacerými sitami. Muži, čo chcú žiť v celibáte, poslúchajú a nespochybňujú autoritu. Pokiaľ niekto v seminári vystrkuje hlavu, utnú mu ju.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite