Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo s popromočnou migráciou absolventov?

.tomáš Siebert .názory

Vysokoškolská príprava zubných lekárov v posledných rokoch prešla zvláštnou cestou.

dnes je to jedno z najdrahších štúdií a absolventi môžu pokojne ihneď po promócií vyraziť za prácou do EÚ.

Predtým sa odbor stomatológia študoval päť rokov a počas prvých štyroch mesiacov bolo možné prestupovať z jedného druhu štúdia na druhé. No prestupovali iba študenti stomatológie na všeobecné lekárstvo. Táto tradícia, zdedená ešte zo socializmu, pretrvávala po revolúcii pár rokov. Byť lekárom bol väčší honor ako byť zubárom. 

Od roku 1990 sa štúdium stomatológie predĺžilo na šesť rokov. Tak, ako sa zmenil systém vzdelávania, zmenil sa aj honor. Prispôsobili sme sa aj pravidlám EÚ a dnes sa namiesto stomatológie študuje odbor Zubné lekárstvo. Prví absolventi tohto odboru končili na Slovensku v akademickom roku 2008/2009. Znamenalo to aj zmenu v titule, predtým zubári dostávali tak ako ostatní titul MUDr. (Medicinæ Universæ Doctor), u nás od roku 2009 je to titul MDDr. (Medicinæ Dentalis Doctor). Dramaticky sa zmenil aj obsah štúdia, je urobený tak, aby absolvent štúdia zubného lekárstva bol schopný hneď po promócii samostatne pracovať. Atestácia, na rozdiel od všeobecných lekárov, sa nepožaduje. To kladie vysoké nároky na praktickú prípravu zubárov počas štúdia. Program má minimálne 5 500 hodín, z toho najmenej 1 500 hodín musí byť pri kresle s pacientom. Na to všetko treba vysokokvalifikovaných pedagógov, a samozrejme, dostatočný počet výučbových kresiel. Ideálne treba na dvoch študentov jedného lekára – učiteľa. Ak na Slovensku vyprodukujeme približne 65 zubárov ročne, potom máme v šiestich ročníkoch približne 350 až 400 študentov. Štúdium zubného lekárstva preto kladie vysoké nároky na financie, je jedno z najdrahších. Vysoké školy na Slovensku sú z pohľadu študentov zadarmo, pretože sú solidárne financované z daní všetkých občanov. Systém solidárneho financovania v zásade nebol modernizovaný od hlbokých čias socializmu, preto prináša problémy. Otvorená trhová ekonomika nemôže študentom brániť v tom, aby hneď po skončení školy neodišli do zahraničia. Pravidlá EÚ umožnia zubárovi hodinu po promócii zamestnať sa v ktorejkoľvek z 28 krajín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite