Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako populisti likvidujú cirkev

.anton Vydra .názory

Ak cirkevné autority jednoznačne neodmietnu populistov a ich praktiky zneužívania citov ľudí len pre zištné ciele, nepoškodí to iba spoločnosť, ale nakoniec to ublíži aj cirkvi.

Anton Vydra

existuje viacero kariet, s ktorými hrajú populisti, keď brnkajú po nose svojim voličom z radov veriacich: vzbudzovanie strachu z cudzieho, pocitov ohrozenia, deštrukcia klasických rodinných hodnôt a apokalyptické scenáre rozvrátenej spoločnosti, vysoko emocionálne prežívanie krivdy plynúce zo slabého finančného zabezpečenia a ekonomickej neistoty, prehnaná nevraživosť k novinárskej práci, no zároveň vyvolávanie neuhasiteľného smädu po informáciách. 

Kážu však o tomto umelom nafukovaní emócií populistami slovenskí kňazi svojim veriacim? Upozorňujú ich na to, že spolu s vidinou sociálnych balíčkov, ale aj iných podobných populistických sľubov sa v ich mysliach vytvára priestor aj pre iné, omnoho zničujúcejšie emócie? Aké? Napríklad závisť, nenávisť a hnev, ohováranie a šírenie klamstiev, až donkichotská honba za ľahkým ziskom, klesajúce sebavedomie, strata viery. To posledné je obzvlášť zaujímavé. Lebo veriaci, ktorý je vybičovaný pocitmi krivdy a nespravodlivosti, začína viac dôverovať mesiášskym politikom než hodnotám vlastnej viery. Možno na to kňazi svojich veriacich upozorňujú, možno už niekedy nevedia, ako inak im to ešte povedať, a možno populistom, naopak, čoraz viac drukujú a stávajú sa ich ampliónmi. Nemám na to širšie platnú odpoveď, pretože nemám príležitosť vypočuť si všetky kázne, ktoré zaznievajú v slovenských chrámoch.

„Premysleli ste dôkladne, čo znamená populizmus a akými metódami populisti pracujú?“

Začiatkom mája publikoval bulharský politológ Ivan Krastev v New York Times článok The Pope vs. the Populists. Niektoré jeho tvrdenia sú zaujímavé, s niektorými sa dá polemizovať a niektoré sú nepravdivé alebo aspoň zavádzajúce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite