Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A prečo to nerobia nemocnice?

.rudolf Zajac .názory .názory

Premiér Pellegrini zrazu objavil zázračný recept. Štátne nemocnice sú preto v problémoch, lebo lukratívne činnosti sú sprivatizované, a to od čias zlej Dzurindovej vlády. Preto on

u marionety divákovi nemusí byť jasné,  či je to jej názor alebo názor toho, čo ju vodí. Je jedno, či bábkovodič Fico zatrúbil do útoku, alebo marioneta  Pellegrini dostala vnuknutie. To, čo povedala, nie je pravda. Po prvé preto, že v ekonomike neexistujú lukratívne a menej lukratívne činnosti, existujú iba potrebné a nepotrebné. V zákonoch z roku 2004 bol nastavený princíp úhrady  za vyriešenie choroby, a nie za jednotlivé etapy liečby. K tomu mali slúžiť katalógy výkonov a ich priradenie k jednotlivým chorobám. Bol to nominant Smeru minister Valentovič, ktorý zrušil katalógy, hoci dodnes zrejme nevie, prečo to urobil. Najskôr preto, že mu to nakázal vtedajší bábkovodič Paška?  

Všetci ďalší ministri za Smer úspešne kamuflovali snahu o zavedenie  systému odmeny za vyriešenie choroby, takzvaný systém DRG. Pozná ho takmer celá  Európa. Napriek tomu,  že sme už investovali do jeho vzniku vyše 60 miliónov eur, nefunguje a dlho ani nebude. Pritom Všeobecná zdravotná poisťovňa je od roku 2006 zaviazaná svojím jediným akcionárom zabezpečiť úhradu  takzvaných „lukratívnych činnosti“ cez poskytovateľa  Zjednodušene povedané: ak lekár potrebuje nejaké vyšetrenie na stanovenie diagnózy, mal by ho objednať  a zaplatiť a následne všetko vyúčtovať poisťovni. Zaviazaná síce bola, no nič v tej veci neurobila. 

Po druhé, nešlo o žiadnu privatizáciu. Súkromné firmy najprv investovali do prístrojov stovky miliónov korún, ktoré štát po Mečiarovi naozaj nemal, a   prenajali si priestory v nemocniciach. Nič nebránilo nemocniciam, aby im tie priestory neprenajímali, ale aby si radšej kúpili vlastné diagnostické prístroje, vybavili vlastné laboratória a  dialýzy, teda tie lukratívne záležitosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite