Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: All for RTVS

.štefan Hríb .názory .editorial

Násilná smrť Jána a Martiny spred dvoch mesiacov je stále živá. Ľahostajnosť nevyhrala, triumfuje solidarita a odvaha mladých ľudí postaviť sa nespravodlivosti. Ako teraz v RTVS.

Štefan Hríb

RTVS ešte nie je kvalitná verejnoprávna inštitúcia. Nebola ňou ani za Miku – to bola skôr obstojná a často pridrahá komerčná televízia, než odvážna a pritom rešpektovaná služba koncesionárom. Chýbala investigatíva, chýbala zdravá drzosť Reportérov ČT, chýbali akékoľvek otvorené kauzy, ktoré by iné médiá citovali. A kritika vládnych prešľapov bola taká jemná, až zanikala. Ale prednosťou Mikovej éry bol fakt, že v službe moci nechcel zájsť tak ďaleko, aby sa stal ďalším sluhom – ako Kubiš za Mečiara či Hreha za Fica.

Ibaže Rezník tento problém nemá. Vždy slúžil moci, lebo iné veľmi neovláda. Tak je jednoducho nastavený a tak koná – za Mečiara, za Dzurindu, za Fica. Lenže teraz on, človek bez sebaúcty, prvýkrát vo svojej kariére narazil na veľké množstvo redaktorov, ktorí sebaúctu majú. A nielen sebaúctu – ľudia z RTVS cítia solidaritu s Jánom a Martinou, chápu, že Kuciakove články odhalili mafiánsky charakter tejto moci a aj preto majú odvahu verejne protestovať proti ďalšej normalizácii vysielania. Lebo aj oni chcú žiť v lepšej krajine.

„Rezníkova predstava o RTVS si zaslúži opovrhnutie.

Je to, samozrejme, nerovný súboj. Rezník má kompetencie, a dosadil si do vedenia redakcií sebe podobných ľudí. Prezrádza ich slovník, spôsob uvažovania, nepoctivosť argumentácie, falošnosť. Ale oni majú moc a redaktori len svedomie a dobrý úmysel. Preto sa dnes zdá, že krátkodobo prehrávajú. Ale táto prehra sa raz stane ich výhrou, pretože práve teraz si budujú skutočný rešpekt.

Rezníkova predstava o RTVS si zaslúži opovrhnutie. Ale on nie je vlastníkom verejnoprávnej inštitúcie. My všetci sme predsa RTVS, a tí mladí ľudia, ktorí sú dnes vystavení lži, ohováraniu a nátlaku, si zaslúžia hlasnú podporu.

All for Jan, all for RTVS.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite