Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Nebuďme ako oni, prosím

.štefan Hríb .názory

Možno, že znovu počujem trávu rásť. Ale to, čo sa tu začína šíriť po zrušení jedného protestu v Bratislave, je neprijateľné – ak teda naozaj ide o slušné Slovensko.

Štefan Hríb

čítam napríklad, že protesty riadil prezident, a keď mu prestali vyhovovať, zariadil ich zrušenie. A nečítam to na konšpiračných weboch, ale u Daga Daniša, kolegu Jána Kuciaka z portálu aktuality.sk. Keďže trochu viem, ako to bolo, som sklamaný. 

Všelikde inde tiež čítam, že prezident uhol, sklamal a ustúpil zlu, že organizátori protestov sa zľakli, alebo sú vydieraní, alebo rovno zradili stotisíc ľudí. A ešte čítam, že tým mladým ľuďom nevyhovujú predčasné voľby, pretože dovtedy nestihnú založiť stranu, alebo že sú to ľudia Progresívneho Slovenska, ktoré potrebuje čas. 

Lžou za slušné Slovensko?

Prosím vás, naozaj prosím, nebláznime.

„Potlačme trochu seba, naše egá, závisť a pýchu, a skúsme postupovať rozumne. A spolu.“

Pozorne sledujem organizátorov protestov Za slušné Slovensko, vidím ich slová a činy. A potvrdzujem, že sú to celkom čistí a poctiví mladí ľudia. Ale vidím aj excitovaného Igora Matoviča, ktorý potrebuje byť najväčší, ale je len najhrubší. Keď ľudí priľahko urazíme a obviníme zo zlyhania či rovno zrady, to predsa neprinesie zmenu, len horkosť a rozdelenie. A nejde len o nemiernych politikov. Vidím aj malú časť novinárov, ktorí nekontrolujú emócie, a už aj istú časť aktivistov, ktorí chcú na barikády bez ohľadu na výsledok. 

Zastavme to.

Pretože teraz ide o príliš veľa. Potlačme trochu seba, naše egá, závisť a pýchu, a skúsme postupovať rozumne. A spolu. Všetci sa zhodneme, že slušné Slovensko vyžaduje inú vládu, než bábkovú. Všetci sa tiež zhodneme, že čím skôr bude taká vláda možná, tým skôr bude možné dokončiť článok Jána Kuciaka. Preto nebuďme navzájom kriví, neféroví a neslušní. Toto je dobrý prezident, toto sú skvelí mladí ľudia Za slušné Slovensko, toto je čas solidarity medzi médiami. Iný názor, iná stratégia, iný vnútorný pocit nesmú byť označené za zradu. Na vlastné oči vidím slobodné hľadanie najlepšieho riešenia, nie ústup. Preto prestaňme s rakovinou zloby a pýchy. 

Nebuďme ako oni. Slušné Slovensko nesmie byť takéto. Konšpiračné, podozrievavé, lživé. Slušné Slovensko musí byť - slušné.

Námestia také boli a ešte budú. Skúsme to odznovu všetci.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite