Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Protesty, ktoré majú dôsledky

.michal Novota .názory

V roku 2005 sa v Bratislave konal samit Bush-Putin. Prvý americký prezident, ktorý v úrade navštívil naše hlavné mesto, hovoril o Sviečkovej demonštrácii.

Michal Novota

spolu s Petrom Gondom z Konzervatívneho inštitútu sme vtedy prišli do Spojených štátov pracovať na štúdií o reformách sociálnych systémov v niektorých štátoch USA. Ubytovali sme sa v moteli v Arlingtone, sprevádzal nás starší Grék, pravičiar s prefajčenou bradou a slabosťou pre gyros. Naša cesta sa začala vo Washingtone D.C., kde sme sa stretli s galérkou top think-tankov americkej konzervatívnej scény – Heritage Foundation, Cato Institute, American Enterprise Institute. Presne takou, ktorá má Georgea Sorosa v zuboch rovnako ako náš expremiér Fico. 

V think-tankoch bolo cítiť predávkovanie optimizmom – Bush mladší bol práve znovuzvolený za prezidenta a veštili druhú konzervatívnu revolúciu. Michael Novak povzbudzoval reformovať doma, Radek Sikorski (vtedy ešte len výskumník) už vtedy varoval republikánsku väčšinu, že ak prehrá Irak, politicky padne na kolená. Navštívili sme aj slovenskú ambasádu. Miro Wlachovský, náš skvelý diplomat, neskôr veľvyslanec v Londýne, nám hovoril, ako sa o nás v Amerike zaujímajú. Bush mieril na Slovensko – boli sme čerstvý prírastok NATO, spojenec v Iraku a krajina s menom, ktoré sa ľahko pletie so Slovinskom. Občas sme azda boli aj radi. Potom našu povesť v zahraničí promoval hororový gýč Hostel, to bola príjemná zmena. 

Už si ani nepamätám, ako k tomu prišlo, ale jedno slnečné ráno sme sa s Petrom ocitli pred Bielym domom na Pennsylvania Avenue. Zo služobného vchodu západného krídla za nami prišla juniorská speechwriterka, ktorú si Bushovci priviezli z Texasu. Mladá, nižšia, s najprestížnejšou visačkou na krku. Vyzerala trochu bezradne. Na káve si vytiahla notes, prezradila, že sa chcú stretnúť s viacerými Slovákmi, aby dobre naplánovali zásadný Bushov prejav v Bratislave. Pýtali sme sa, kde bude. Z poznámok krkolomne prečítala meno Hviezdoslav, vraj kúsok od americkej ambasády.

„Generácia Američanov, ktorá si matne pamätala obrazy rozbíjania Berlínskeho múru, zrazu zistila, že magický rok 1989 nebol len o Berlíne, Walesovi či Havlovi.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite