Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkaz proroka Ámosa pre Slovensko

.juraj Brecko .názory

Meno Ámos je v našom prostredí známejšie ako druhé meno učiteľa národov Jána Ámosa Komenského. Prečo dali rodičia Komenského svojmu synovi meno Ámos?

je to jeden zo starozákonných prorokov, teda po  ňom je pomenovaná jedna z kníh Starého zákona. Ámos dokázal jasne a nebojácne vyjadriť pravdu vo svojej dobe. Starozákonní  proroci  sa  vyjadrovali prevažne k trom veciam. Pranierovali modloslužbu, predpovedali isté udalosti,  ale okrem toho  – ako to robia v modernej dobe  investigatívni novinári –  sa kriticky vyjadrovali  k nespravodlivosti v živote spoločnosti.  

Prorok Ámos okolo  roku  760 pr. Kr. takto opisuje stav izraelského kráľovstva Severného Izraela počas vlády Jarobeáma II, ktorý vládol  v rokoch (783 – 743 pr. Kr): „Pretože gniavite slabého a dávky obilia beriete od neho: aj keď ste si postavili kvádrové domy, predsa v nich bývať nebudete; vysadili ste vzácne vinice, ale víno z nich piť nebudete.  Lebo viem, že je vašich priestupkov mnoho a početné sú vaše hriechy, sužujete spravodlivého a beriete úplatky, i chudobných odtláčate v bráne od práva.“ 

V krajine vládla nespravodlivosť, bežný človek bol oberaný o zaslúžené plody svojej práce.  V krajine sa rozmohlo úplatkárstvo, ľudia, ktorí konali spravodlivo, mali pre to problémy.  V starozákonnej dobe sa krajina spravovala v tzv. bránach.  Ľudia, ktorí sedeli v „bránach“, to boli ľudia, ktorí mali moc rozhodovať a zasadzovať sa o spravodlivosť. Bežný človek sa však práva v bránach, t. j. na rôznych úradoch či inštitúciách nedočkal, bol od práva odtlačený. Rozhodovali kontakty, postavenie, bohatstvo. 

Ámos potom naliehavo pokračuje: „Hľadajte dobro, a nie zlo, aby ste mohli žiť, a tak Hospodin, Boh mocností, bude s vami, ako ste hovorili. Zlo majte v nenávisti, milujte dobro a uplatňujte právo v bráne. Azda sa zmiluje Hospodin, Boh mocností, nad zvyškom Jozefovým.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite