Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmizol cyklistický chodník. Pri budove J&T

.denisa Gdovinová .názory

Pri nábreží Dunaja zmizol cyklistický chodník. Drobná udalosť, ktorá sa svojim princípom dotýka aj udalostí dnešných dní. Keď súkromný podnikateľ nehľadí na verejnosť.

Denisa Gdovinová

cyklistický chodník vedie pozdĺž ľavého ramena Dunaja priamo v centre mesta. Je hlavnou a frekventovanou cyklistickou tepnou a aj prirodzenou súčasťou nábrežia v modernom meste. Múdre mesto si nábrežie v centre mesta chráni, lebo vie, že vytvára atmosféru. Nenechá si ho zastavať, nevloží ani kúsok do súkromných rúk, nedovolí ho zužovať. Naopak, vyčlení ho pre verejnosť, ktorá sa tam môže spokojne prechádzať, behať a bicyklovať. 

Každý, kto bol v hocijakom modernom európskom meste, určite na vlastnej koži zažil, že na nábreží spolu vedia fungovať cyklisti aj chodci. Vo vyspelých krajinách sa samozrejme rieši aj bezpečnosť chodcov pred rýchlymi cyklistami. Zväčša nie zákazom cyklochodníkov, ale oddelenými chodníkmi pre obe skupiny, prípadnej aj pre bežcov. 

My sme však v roku 2018 v Bratislave zistili, že pri našom Dunaji sa nedá nájsť spoločné riešenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite