Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vražda dvoch nevinných je pre niektorých len slovná hra

.frédérique Hazéová .názory

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice je tragédiou, ktorá zasiahla celé Slovensko. Tak to aspoň opisovali titulky článkov. Niektorých však nezasiahla tak, ako titulky naznačujú.

Frédérique Hazéová

neprešiel ani deň od tragickej udalosti a vražda mladého novinára, ktorý pracoval na viacerých investigatívach, sa už opakovane zľahčuje a vkladá do absurdného kontextu. 

Novinár Denníka N, Vladimír Šnídl, ešte v pondelok upozornil na článok na portáli hlavnespravy.sk, v ktorom na prvý pohľad spočiatku vecne informovali o udalosti. Len o pár odsekov nižšie však text nabral rázny obrat, ktorý ani nemožno parafrázovať. Posúďte teda sami:

„Politici, v súvislosti s touto brutálnou vraždou, hovoria o útoku na demokraciu, nikto však nespomína, že dnes ráno vtrhla polícia do domu Tibora Rostasa vydavateľa časopisu Zem a vek, a robí u neho domovú prehliadku. Pritom toto zastrašovanie nepohodlných novinárov je faktickým a rukolapným útokom na demokraciu. Viac si môžete prečítať TU.

Zavraždený novinár mohol zomrieť aj z viacerých iných dôvodov. Polícia by sa mala zaoberať aj viacerými, dá sa povedať klasickými motívmi, ako sú rôzne rodinné alebo milostné spory a podobne.

Vzhľadom na jednotné reakcie opozičných politikov, ktoré sa za vraždu snažia učiniť zodpovednou vládu pre jej útoky na mainstreamovych novinárov, nemožno vylúčiť ani teóriu tzv. sakrálnej obete, ktorá ma verejnosť presvedčiť, že novinári nie sú len lipšicove stáda, ale naozaj vykonávajú kontrolnú činnosť voči politikom, pri ktorej im ide o život. Typickou sakrálnou obeťou bola napríklad vražda novinárky Politkovskej, či opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, ktoré mali vyvolať odpor verejnosti voči vládnej moci.

„Hlavné správy a autor príspevku dokázali prekrútiť vraždu dvoch nevinných ľudí v prospech šírenia svojich dezinformácií a bludov.“

Hneď v prvej vete vidíme jasnú nepravdu. O domovej prehliadke Tibora Rostása z konšpiračného webu Zem a Vek totiž informovalo množstvo médií, vrátane tých, ktoré dané dva weby frekventovane označujú za sorosovské médiá a skorumpované inštitúcie. 

Porovnávať domovú prehliadku muža, ktorý bol prokurátorom obvinený z trestného činu súvisiaceho s extrémizmom, s vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice je samo o sebe absurdným činom. Návrh, že by sa polícia mala zaoberať „klasickými motívmi, ako sú rôzne rodinné alebo milostné spory“, je na jednej strane urážkou mŕtveho páru a nebezpečným odklonom od podstaty veci, no na strane druhej by sme sa ešte so zapojením silnej dávky kritického myslenia mohli zhodnúť, že zvážiť samozrejme treba všetky možnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite