Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľký hnev národa

.anton Vydra .názory

Kto si prečítal posledný text Jána Kuciaka, počúval vyjadrenia politických špičiek, videl milión na stole a čítal správy o Slovensku tu i v zahraničí, má právo na spravodlivý hnev.

Anton Vydra

fico a spol. už čelili hnevu veľakrát a veľakrát ho aj ustáli. V určitom zmysle sa stali smutnými majstrami zvládania a odblokovania hnevu nemalej časti národa. Zvládli Gorilu, Belize, Bašternáka, kadečo. Tomu sa v politickom machiavelizme hovorí „politická cnosť“, pričom pod cnosťou (virtù) sa má u Machiavelliho na mysli skôr zručnosť, schopnosť dosahovať a udržiavať si moc, a nie nejaká osobnostná morálna kvalita.

No tentoraz je to predsa len iné. Vedomie, že sa medzi nami pohybujú ľudia s mafiánskymi praktikami, tu vždy nejako bolo. Chobotničie chápadlá sa však vystrčili priveľmi do verejného priestoru a namiesto paralyzujúceho strachu vyvolali silne angažovaný národný hnev. Ten už nie je iba o nenávisti voči vládnej garnitúre, ale o bazálnej nedôvere v štátne orgány, čo je živnou pôdou pre tých, ktorí túžia po rozpade funkčných inštitúcií. A to je obrovský problém. Získať si po vražde novinára dôveru národa bude pre vládnucich politikov a štátne orgány nesmierne náročné. Otázka už nestojí iba tak, že prečo nič nerobili v prípade ochrany novinára, ktorý ich výslovne žiadal o pomoc. Už to nie je len o tom, ako je možné, že priamo na Úrade vlády sa pohybujú ľudia, ktorí mali hoci len obchodné vzťahy s mafiánskym prostredím, a poniektorí získali aj previerku, ktorá v ich prípade funguje ako imunitný štít nedotknuteľnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite