Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znova tie internátne školy?

.júlia Čurillová .názory

Odoberme im deti, umiestnime ich do internátov, nech päť dní v týždni nevidia ten marazmus, v ktorom budú ďalšie dva dni v týždni žiť tak či tak. Nehľaďme na citový život dieťaťa,

z cudzieho predsa krv netečie. A Rómovia nám boli cudzí vždy. Ak by tu nebol taký obrovský modernizačný dlh štátu voči novým zriaďovateľom škôl, mohli by sa veci riešiť ľahšie a jednoduchšie. Štát totiž odovzdal obciam a mestám školy v takom stave, že mnohé mali deravé okná, deravé podlahy, nedostatok učební, nemali a dodnes nemajú telocvične, školské jedálne, mali a majú neefektívny spôsob vykurovania, budovy nespĺňajú štandardy ekonomickej úspornosti... Áno, štát sa z fondov EÚ alebo vlastných zdrojov ministerstva školstva snažil dofinancovať niektoré naliehavé požiadavky škôl, no na všetky sa nedostalo.

Ak by školy boli zariadené a vybavené tak, aby mohli realizovať celodenný výchovný systém, nebolo by treba riešiť internáty pre Rómov. Ale ak vláda o nich uvažuje, pravdepodobne má na ich realizáciu vyčlenené obrovské množstvo financií. Nech týmito peniazmi radšej splatí svoj dlh voči súčasným školám a nebude potrebné stavať a prevádzkovať internáty a celé sa to zaobíde bez traumatizovania tých, ktorí by na to doplatili najviac.

Ak by naše zákony umožňovali školám, ktoré vzdelávajú takýchto žiakov, mať ich v triede v maximálnom počte 10 alebo 12, podobne ako je to v triedach špeciálnych, individuálny prístup učiteľa by dokázal viac než internát. Ak by sme zaviedli povinnú školskú dochádzku do škôl od piatich rokov, dokázali by sme ešte viac. Mám osobnú skúsenosť s tým, ako prosperujú žiaci v špeciálnych triedach s takýmto zníženým počtom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite