Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme ostrovček. A ešte aký!

.anton Vydra .názory

Podobne ako kolega Jeňo Korda, ani ja si nemyslím, že by sme boli ostrovčekom liberálnej demokracie v srdci strednej Európy. No ostrovček predsa len sme.

Anton Vydra

áno, súhlasím s Jeňom vo výpočte všetkého toho, čo dnes na Slovensku nefunguje, a keby sme boli naozaj stredoeurópskym symbolom liberálnej demokracie, dávno by to už u nás fungovať malo. Utešuje nás, že aspoň niečo sa medzitým podarilo: napríklad prezident.

Keď som bol minulý rok v júni vo Viedni na workshope, na ktorom sa zúčastnili Timothy Snyder, Peter Pomerantsev či Ivan Krastev (písal som o tom tu), hovorilo sa tam veľa o stredoeurópskych politikách. Zo Slovenska som tam bol jediný. Nikto viac neprišiel. Keď sme sa počas prestávok, obedov a večerí rozprávali o dianí v Európe, zarazilo ma najskôr to, že reč bola vždy o Českej republike, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a o Ukrajine, pretože tej bol workshop viac-menej venovaný. O Slovensku nepadlo ani slovo. Ani jedno slovo!

„Nehovorím, že tá ambícia tu nie je vôbec, ale že je jej nedostatok.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite