Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko – ostrov liberálnej demokracie? Blbosť

.eugen Korda .názory

Po Zemanovom víťazstve počujem v Česku, ale aj u nás reči o tom, že Slovensko je posledným ostrovčekom liberálnej demokracie v strednej Európe.

Eugen Korda

nuž, keby to bola pravda, nebolo by šťastnejšieho človeka na svete a ja by som sa na MDŽ pravidelne prezliekal do ženských šiat, aby som nášmu záchrancovi mohol prísť tlieskať na jeho „emdéžetkárske“ mítingy a možno by sa mi z jeho rúk ušla aj nejaká ružička kúpená za naše dane. Tak sa teda pozrime, v akom stave sa Slovensko nachádza:

ústavný súd

Ovláda ho skupina nekompetentných osôb ochotných prijať akékoľvek nezmyselné rozhodnutie. Jedinou podmienkou je, aby vyhovovalo garnitúre, ktorá je pri moci, prípadne silným finančným skupinám. Občasné výnimky z tejto praxe spadajú na vrub malej skupinky sudcov, ktorým okrem paragrafov v hlave sídli aj svedomie. Ani novovymenovaní sudcovia nespĺňajú základné predpoklady na to, že budú svoju funkciu vykonávať odborne, bez zaujatia. V Českej republike sa táto inštitúcia teší obrovskému rešpektu a úcte nielen verejnosti, ale i politikov. Často sa len so závisťou prizeráme na ich odborný a otvorený prístup, s akým sa zmocňujú svojej úlohy strážcu ústavnosti.

súdy

O žalostnom stave našich súdov nesvedčí len nedôvera verejnosti voči ich rozhodnutiam, ale i totálna neschopnosť vyrovnať sa s najznámejším, zďaleka však nie jediným predstaviteľom ich úpadku, Štefanom Harabinom. Slušní a spravodlivosti oddaní sudcovia sú stále v menšine a často sú vystavovaní vyhrážkam z vlastných radov. Výnimkou je špecializovaný súd, ktorého rozhodnutia však až podozrivo často ruší a mení Najvyšší súd. České súdnictvo má napriek niektorým pochybeniam relatívne veľkú dôveru verejnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite