Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Catherine Deneuve sa mýli

.marína Gálisová .názory

Otvorený list, ktorý podpísalo sto Francúzok na čele s filmovou divou Catherine Deneuve, chce chrániť normálne vzťahy a sexuálnu slobodu. Lebo kampaň #metoo to vraj ohrozuje.

Marína Gálisová

aby bolo na začiatok jasné, herecká hviezda Catherine Deneuve a ostatné signatárky majú v niečom pravdu.

Po prvé ju majú v tom, že vyjadriť svoj názor na #metoo nie je nezdravé – je to len signál, že prebieha verejná diskusia. A tak sa k ich otvorenému listu treba aj postaviť: ako k súčasti debaty, ktorá bude mať kladný výsledok vtedy, ak ju neudusíme v zárodku.

Po druhé majú signatárky pravdu v tom, že kampaň #metoo je zneužiteľná. Tak, ako každý spoločenský pohyb.  V rámci #metoo sa naozaj môže stať, že niekoho obvinia falošne, prehnane, zákerne a pomstychtivo. Napríklad z obťažovania alebo z jeho zatajovania, alebo z jeho zľahčovania. Alebo z toho, že si ktosi obťažovanie vymyslel? Áno, aj z toho je možné obviniť falošne. Alebo sa stane, že správanie, ktoré sa dá zhodnotiť dvojako – buď ako neškodné, alebo ako nebezpečné – vystavia na pranier iba preto, že sa ho dopustil človek, s ktorým si ktosi potrebuje vybaviť iné účty. Toto všetko sa v rámci #metoo odohráva. Lebo každý živý spoločenský pohyb vytvára aj protipohyb a každá revolúcia – a #metoo revolúciou určite je – vytvára nielen reakciu, ale sama v sebe plodí inštinkty, ktoré občas spôsobia, že revolúcia žerie svoje vlastné deti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite