Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rezník, Maďarič a zmysel verejnoprávnosti

.marína Gálisová .názory

RTVS pod vedením Rezníka zrušila reláciu Reportéri. S chabým zdôvodnením, aké je človeku až hanba citovať. Ale všetko zlé je na niečo dobré a v tomto prípade to platí určite.

Marína Gálisová

zrušenie Reportérov je jasný pokus skrotiť investigatívu, podriadiť všetko v RTVS rezníkovským pomerom, založiť náhubok tým posledným zvyškom tamojšej slobody. Je zlé, keď sa verejnoprávne médium stane priestorom, kde sa relácie hodnotia podľa toho, čí známi, rodina, obchodní partneri alebo politickí krstní rodičia sa po ich pozeraní urazia. Je to totiž signál putinizácie: premeny tejto krajiny na spoločnosť, kde štát slúži súkromným záujmom politikov a médiá – najmä tie údajne verejnoprávne – slúžia takémuto štátu.

Ale je to zároveň signál, že by sme si mali opäť položiť otázku, ktorá je len zdanlivo kacírska: Aký je vôbec zmysel verejnoprávnych médií? Majú ho ešte aj dnes?

Nazdávam sa, že verejnoprávne médiá mohli mať zmysel v čase, keď predstavovali alternatívu čisto komerčným médiám, najmä na televíznom trhu. Slúžili ako lepšia možnosť divákovi, ktorý sa neuspokojil s hlúpučkými seriálmi, prapodivnými, vraj zábavnými formátmi, a s pocitom, že takmer akákoľvek (ne)činnosť ho ubíja menej ako civenie na televíznu obrazovku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite