Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bobuľový výber roka 2017

.elena Akácsová .názory

Depresie, ekonomika vzťahov, láska v starobe, teror stalinský, mučenie japonské, napínavý text o oltári, ruská hudba kostí, busopolis, Masarykovo okno aj Dankova fotka roka.

Elena Akácsová

keď do posledného čísla roka chystám koncoročné zhrnutie všetkých rozhovorov, ktoré som za rok urobila v mojej rubrike Sedem cností a nerestí, prelistujem si znovu všetky papierové čísla, čo sme vydali. A žasnem, koľko dobrých textov je v nich. Je mi ľúto, že niektoré v čase vyjdenia zatienili aktuálne politické kauzy a potom celkom neprávom zapadli v našom nie veľmi prehľadnom obrovskom archíve. Tu je môj čisto subjektívny výber textov, ktoré sú ako dobré víno.

Viac než dvadsaťšesť životov

Na začiatku roka išiel do kín film Martina Scorceseho Silence (Mlčanie) a kolega Anton Vydra napísal mrazivú sondu do japonských kresťanských misií Jezuitov v 16. storočí. 

Hudba kostí

Kolega Peter Bálik dokáže vždy vyňúrať nejakú bizarnosť vo svete hudby. Napríklad ako v 50. rokoch minulého storočia Rusi vynašli spôsob kopírovania hudby na použité röntgenové snímky.

Staroba ako za trest a Rezignovaná láska

Pred vyše rokom na mňa veľmi zapôsobila kniha amerického lekára Atula Gawandeho o starnutí a zomieraní Nežijeme věčně a tá ma inšpirovala zaujímať sa viac o to, ako posledné dni prežívajú Slováci. V nej som sa však venovala skôr dôstojnému zomieraniu ako dôstojnému životu v starobe, a tak sme sa k téme, či sa máme báť staroby, vrátili v marci tohto roku viacerými článkami. Ja som písala o systéme starostlivosti o seniorov odkázaných na cudziu pomoc, ale najsilnejšie z celej série na mňa zapôsobil text kolegyne Denisy Gdovinovej o láske a partnerských vzťahoch seniorov Rezignovaná láska.

„Prozac, ekonomika sexu, láska v starobe, teror stalinský, mučenie japonské, napínavý text o oltári, ruská hudba kostí, busopolis, Masarykovo okno aj Dankova fotka roka.“

Masarykovo okno

Keď kolega Michal Novota oznámil, že ide s Borisom Némethom do Prahy odfotiť okno kúpeľne, cez ktoré vyskočil Jan Masaryk, ako ilustračný obrázok k rozhovoru s Marekom Tomanom, ktorý o tomto mieste napísal knihu, netušili sme, že z toho „okna“ môže vzniknúť taká silná fototéma

Konzervatívna reformátorka Mária Terézia

300 rokov od narodenia našej panovníčky Márie Terézie sme si v máji uctili špeciálnym vydaním, pre mňa boli najobjavnejšie texty Martina Mojžiša o tom, ako dokázala

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite