Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moja antiosobnosť roka? Polohulvát na čele vlády

.andrej Bán .názory

Koncom roka sa už tradične rozchádzam s kolegami v .týždni v názore, kto sú hlavné antiosobnosti. Prečo si teraz myslím, že Fico, a nie Bugár?

Andrej Bán

ankety každého druhu sú ošemetné. Pred dvoma rokmi sa redakcia  .týždňa rozhodla, že odchádzajúci americký prezident Barack Obama je antiosobnosť roka. S tým som nesúhlasil. Teraz je podľa tohto časopisu antiosobnosťou vo svete nový americký prezident. Skutočne si neviem predstaviť, kto musí prísť po nepríčetnom Trumpovi, aby som s nostalgiou spomínal aj na neho, tak ako na Obamu. 

Ale vráťme sa domov. Hlavnou antiosobnosťou roka 2017 na Slovensku je podľa redakcie .týždňa Béla Bugár. Nemyslím si to. A to napriek tomu, že predsedovi Mostu-Híd skutočne mnohé zásadne vyčítam.  Najprv vysvetlím,  prečo za bezkonkurenčnú antiosobnosť považujem opäť politika, ktorý obvykle z trojice Fico-Bugár-Danko stojí na brífingoch vpredu, pri mikrofóne, pričom tí ďalší dvaja za ním sa iba mlčky uškŕňajú. Občas súhlasne, občas záhadne. Ak mi z obdobia vlády tejto „hrádze proti extrémizmu“ ostane v hlave jeden výpovedný obraz, je to práve tristný pohľad na trio, ktoré v akejkoľvek búrke nájde pre seba bezpečný prístav. Hovorím, pochopiteľne, o Robertovi Ficovi.

„Fico a Kaliňák pre mňa zosobňujú hlavné ohrozenie tejto krajiny, v zmysle pokračujúcej devastácie zmyslu pre slušnosť a čestnosť.“

Nielen na premiérovi, ani na lídroch opozície som pritom ani tento rok nenechával povestnú nitku suchú. Ale to, čo ostatné roky predvádza tento človek, prekonáva moje najhoršie predtuchy. Je ako besný, odtrhnutý z reťaze a obávam sa, že tak ako Smer bude zákonite ďalej padať, bude ešte agresívnejší. A to je najhorší možný odkaz pre spoločnosť – polarizuje ju hnevom a nenávisťou. Robí teda presne opak toho, o čo sa s kolegami v iniciatíve Zabudnuté Slovensko usilujeme my, aj zoči-voči kotlebovcom. Teda o tvrdý, ale slušný dialóg. Fico už raz svojím štvavým jazykom Kotlebovi pomohol dostať sa pohodlne do parlamentu. Asi mu chce pomôcť ešte raz.

Ak sa niekto správa agresívne, obvykle to nie je prejav sily, ale slabosti. To je presne prípad Fica, inak môjho rovesníka, ktorého som v rokoch 2015 a 2016 opakovane

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite