Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ktorý z dvoch Andrejov je Slovensko?

.marína Gálisová .názory

Andrej Danko je vraj historicky prvým Slovákom, ktorý vystúpil v Štátnej dume. Ukázal tým niečo zo seba, ale aj z nás.

Marína Gálisová

andrej Danko dal svojím vystúpením v ruskom parlamente najavo, kam patrí, k čomu sa hlási: k tradícii východných despocií. K tradícii vládcov, akým je aj Vladimír Putin. Vládcov, ktorí, keď sa im hodí, jednou rukou ukazujú na kríž a druhou dbajú na to, aby vrecká ich kamarátov nezostali prázdne. A takto vytvárajú raj korupcie, neprehľadných vzťahov, nerešpektovania ľudských práv.

Andrej Danko by vraj chcel budovať mosty s Ruskom. Ale aké mosty? Sú to vari mosty do kultúrneho Ruska, do Ruska disidentov, do krajiny vzdelaných a slobodymilovných ľudí, ktorí veľmi túžia urobiť zo svojej ťažko skúšanej, krásnej vlasti slobodnejšie miesto pre život? Kdeže. Mosty, ktoré by rád budoval Danko, sú mosty k mocným, ktorí Rusko gniavia, zbavujú slobody a pod zámienkou budovania veľmoci si z neho robia súkromnú dojnú kravu.

„Slovensko je v istých momentoch ako Andrej Danko. To sú jeho zlé momenty.“

Andrej Danko si možno niečo nahovára, ale pravda je, že sa svojím vystúpením v ruskej dume vôbec neprihlásil k inšpiratívnym duchovným tradíciám Ruska, k jeho umelcom, k jeho hlbokej, hoci rozporuplnej ruskej duši.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite