Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Polícia stále drží vo väzbe Ľuboša Lorenza

.eugen Korda .názory

Mám rád toho večne strapatého Ľuboša Lorenza a aj dlhovlasého výtvarníka Petra Kalmusa.

Eugen Korda

ich postoje k predstaviteľom komunistických režimov sú všeobecne známe. Dávajú to, spolu s inými, podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, najavo aj tým, že z verejných miest odstraňujú pamätníky, ktoré túto zločineckú éru reprezentujú. Poznám ich už dlho. Ten prvý včera skončil v cele predbežného zadržania.

Dôvod? Opäť poodlamoval na pamätníku sovietskych vojakov v Košiciach symboly totalitného komunistického režimu, kosáky a kladivá. Polícia ho v cele drží už skoro 24 hodín. Plánuje ho obviniť z výtržníctva a odsúdiť v super rýchlom konaní.

Čo by polícia urobila, keby sa na cintorínoch, kde sú pochovaní nemeckí vojaci, objavili hákové kríže a umrlčie lebky?

O čo ide? Lorenz tvrdí, že na pamätníku kosáky a kladivá nemajú čo hľadať. Dokonca existuje posudok pamiatkarov, ktorý toto jeho stanovisko podporuje. Polícia tvrdí, že poškodil národnú kultúrnu pamiatku a dopustil sa výtržníctva. Otázkou zostáva, čo by polícia urobila, keby sa na cintorínoch, kde sú pochovaní nemeckí vojaci, objavili hákové kríže a umrlčie lebky? To by ich štátna moc tiež chránila? Veď sú to, podobne ako kosáky a kladivá, tiež symboly zločineckých režimov.

Komunisti majú na svedomí milióny životov a dnes, desiatky rokov po ich páde, sa u nás nájdu ľudia, ktorí sú ochotní do väzenia zatvárať mladých ľudí len preto, že tieto „artefakty“ odstraňujú. Myslím si, že vojaci Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní nášho územia, si zaslúžia úctu. To im nikto neupiera. Ani Kalmus s Lorenzom. Čo si však zaslúžia, je to, aby ich pamätníky boli očistené od symbolov štátnej moci, ktorá z nás urobila vazalov Moskvy a ktorá držala v porobe celé národy.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite