Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

3+1 dôvod, prečo je Jahnátek katastrofa

.michal Magušin .názory

Sú tri hlavné dôvody, pre ktoré sa Jahnátek nikdy nemal stať šéfom slovenskej energetiky. Ale stal sa. Prečo to dokonale vystihuje vládu Roberta Fica?

Michal Magušin

prečo je Jahnátek zlá voľba šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví? Tu sú tri zhutnené dôvody – obsiahlejšie ich nájdete popísané v texte Verný politik aj úradník.

1. Ľubomír Jahnátek nenapĺňa zákonnú požiadavku konať „nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb”. Pri regulácii cien energií preto bude hrať tak, ako to bude z politického hľadiska vyhovovať Robertovi Ficovi. A Fico touto kartou hrať bude, ako ukázal pri vratkách za plyn a samochválou „Stabilné ceny energií“ na svojich bilbordoch. Dôsledok? Energetické firmy si politické zásahy budú kompenzovať inak, pocítime to však v konečnom dôsledku všetci.

„Krajinu, ktorá v konjunktúre prirodzene rastie, mohol Fico dobrými reformami vystreliť ďaleko dopredu a pripraviť na horšie časy. To neurobil a nerobí.“

2. Ľubomír Jahnátek na taký dôležitý post nemá kompetencie. Reálne nespĺňa prísne zákonné kritériá na túto funkciu. Jeho rýchle vymenovanie ani nevytvorilo priestor na diskusiu, či treba tieto kritériá prehodnotiť. Ak bol jeho predchodca – ďalší Ficov verný človek – Jozef Holjenčík Harabinom slovenskej energetiky, nedá sa mu uprieť, že v sektore sa vyznal. Nekompetentnosť Jahnátka môže mať dva dôsledky: ďalšie škandalózne chyby ÚRSO, alebo, a to skôr, reálne riadenie Úradu niekým v pozadí, čo smrdí ďalšou deformáciou trhového prostredia a priestorom pre realizáciu výhodných kšeftov pre „našich ľudí“, bez priamej zodpovednosti ľudí, ktorí kšefty umožnia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite