Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Le Penovej čísla

.anton Vydra .názory

Marine Le Pen je porazená. Čísla museli prekvapiť nielen ju, ale aj jej odporcov. Tých navyše aj potešili. Realita posledných rokov jej však našepkávala čosi celkom iné.

Anton Vydra

pomer volebného výsledku v druhom kole francúzskych prezidentských volieb (66,06 % proti Le Penovej 33,94 %) vzdialene pripomína obraz tých našich z roku 2014, v ktorých vyhral Andrej Kiska nad Robertom Ficom. U nás to bolo 59,4 % za Kisku proti Ficovým 40,6 % za účasti 50,5 % oprávnených voličov. Vo Francúzsku bol aj väčší rozdiel, aj vyššia účasť, ale takisto motivácia ísť voliť.

Tú motiváciu vzbudila panika: šlo o hotovú kaskádu množiacich sa jóbovských správ z francúzskej domácej pôdy, ako aj zo zahraničia. Boli tu nárast extrémizmu, nepríjemné teroristické útoky, utečenecká kríza, oslabenie demokracie, ruský (stále nepriznaný) vplyv, zvolenie Trumpa za prezidenta USA, Brexit, Orbanove politické avantúry, postoj V4 k utečeneckej kríze, ale aj Zeman na pražskom hrade či dusná atmosféra po celej Európe (a nielen po Európe). A prečo k tomu nepridať aj literárnu paniku, ktorú vyvolal napríklad Michel Houellebecq svojim románom Podvolenie?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite