Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sa mi zhnusil 1. máj, Sviatok práce

.eugen Korda .názory

Tento deň by mal byť zasvätený oslave práce. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé. Veď práca je to, čo ľudstvo priviedlo od zbierania plodov, lovu mamutov až k prechádzkam po Mesiaci.

Eugen Korda

háčik je však v tom, že tento deň niektoré režimy a ľudia radi zneužívali a, ako sa ukazuje, aj zneužívajú. Pamätám si ešte dobre na dobu, keď nás komunisti každý rok v tento deň ako stádo oviec vyháňali na námestia a my sme tým komunistickým zločincom na tribúnach museli (nemuseli?) mávať. Dokonca nás nútili nosiť obrovské portréty ľudí, ktorých ruky boli postriekané krvou miliónov ich obetí.

Tie, paradoxne, umučili práve toľko oslavovanou prácou v gulagoch a v uránových baniach. Toto bola ich skutočná oslava práce. Otrockou prácou vraždili nielen svojich odporcov, ale i ľudí, ktorí sa úplnou náhodou ocitli v ich nemilosti. Áno, hovorím tu o takých kreatúrach, akými boli Lenin, Stalin. Z tých našich domácich spomeniem len prvého komunistického prezidenta a alkoholika Klementa Gottwalda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite