Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kde je to ľavicové Francúzsko? U Marine Le Pen

.marína Gálisová .názory

Francúzi majú povesť ľavičiarov, ale po prvom kole prezidentských volieb sa tamojšia ľavica plazí a pravica oslavuje. Vyzerá to, že sa stalo niečo prevratné.

Marína Gálisová

od pádu Bastily vraj Francúzsko nebolo nikdy iné ako prevažne ľavicové. A teraz bude mať v druhom kole prezidentských volieb centristu a krajnú pravičiarku. S tradičnou ľavicou to vyzerá bledo. Socialisti dostali tak málo hlasov, že ak neurobia podstatné zmeny, o chvíľu si už na nich nikto nespomenie. Radikálna ľavica sa síce na poslednú chvíľu pred voľbami vzopla a jej kandidát Mélenchon, podporovaný aj komunistami, dosiahol slušné hodnoty v prieskumoch verejnej mienky – ale na to, aby sa prebojoval do druhého kola, to nestačilo.

Zle obišli aj republikáni, tradičná francúzska pravica, ktorá sa s ľavicou bratsky striedala pri moci. Ich kandidát Francois Fillon doplatil na škandály a vlastnú líderskú neschopnosť. Od Francúzov, skrátka, dostali drsný výprask zavedené strany. Zato zabodoval novic Emmanuel Macron, ktorý vôbec prvý raz kandidoval v akýchkoľvek voľbách. V priebehu mesiacov sa stal kráľom politickej scény. Marine Le Pen, druhá v poradí, síce nie je nová tvár, ale má takú výhodnú pozíciu na okraji, že sa z nej môže neprestajne tváriť ako bojovníčka proti všetkým. Tá najbojovnejšia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite