Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Savčenková vypovedá o sebe, nie o Židoch a židákoch

.andrej Bán .názory

Tak veľmi túžime po jasnom rozdelení sveta na hrdinov a darebákov! Žiaľ, je to inak. Pekne to ukazuje bývalá ukrajinská vojenská pilotka Nadija Savčenková.

Andrej Bán

našimi médiami príliš „neprebehla“ pozoruhodná správa, ktorá rezonuje v tých českých. Bývalá ukrajinská vojenská pilotka Nadija Savčenková, ktorú pre vymyslené obvinenie väznilo a na 22 rokov odsúdilo Putinovo Rusko, aby ju potom po nátlaku prepustilo, sa nespráva tak, ako by sme od hrdinky očakávali. Skôr naopak. Je dlhodobo prostoreká, drzá a radikálna.

Najnovšie sa pre ukrajinskú televíziu 112 vyjadrila týmito slovami: „Nemám rada židákov, ale nemám nič proti Židom.“ Skôr než uvedieme pobúrenie, ktoré doma aj vo svete vyvolala, pristavme sa pri kontexte výrokov. Milá Nadija, hrdinka konfliktu na Donbase, ktorá hladovala za svoje prepustenie, asi správne tušila, že ju označia za antisemitku, ale, žiaľ, veci ďalším vysvetľovaním ešte viac... ehm, pokašľala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite