Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulíkov „nový Mihál“? Galek!

.lukáš Krivošík .názory

Poslanec SaS Karol Galek „vyrástol“ na kauze vysokých faktúr za elektrinu. Prečo expert na energetiku môže byť čoskoro liberálom užitočnejší než expert na dane a odvody?

Lukáš Krivošík

o pravicových stranách sa občas hovorí, že existujú, aby znižovali dane. Nie vždy je to pravda, často sa skryté alebo otvorené zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia deje aj pod nálepkou pravicovej strany.

V každom prípade, ak sa firmám znížia dane, môžu viac investovať do rozširovania výroby a tvorby nových pracovných miest. Nižšie dane pre ľudí zase znamenajú možnosť viac míňať alebo sporiť. Vytvára to priestor pre ekonomický rast.

Prirodzene, znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia má svoje limity. Štát totiž tiež z niečoho musí fungovať a nie je dobré, ak svoje výdavky financuje priveľmi na dlh budúcich generácií.

Dobrou správou je, že existuje ešte iný a často prehliadaný spôsob, ako dosiahnuť efekty, podobné tým pri znížení daní, ale bez nutnosti znížiť dane. Sú ním lacnejšie energie.

strategická oblasť

Ceny za elektrinu sú fixnou zložkou nákladov každej domácnosti a tiež nevyhnutným vstupom pre väčšinu ekonomických aktivít.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite