Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šanca pre východnú Európu? Briti jej chcú platiť za brexit

.marína Gálisová .názory

Brexit nebude pre Britov lacná záležitosť a ich vláda o tom vie. Preto skúša optimalizovať náklady a objavila zaujímavú možnosť – finančne pomôcť východoeurópskym štátom.

Marína Gálisová

východná Európa má šancu získať od Veľkej Británie zahraničnú pomoc v hodnote miliónov libier, napísali britské The Times. Išlo by o financie, ktoré Briti doteraz vynakladali na rozličné projekty rozvojovej pomoci v ázijských a afrických krajinách, lenže tieto projekty sa ukázali ako neefektívne.

Niektorí členovia kabinetu premiérky Theresy Mayovej sú momentálne podľa The Times toho názoru, že tieto peniaze treba využiť efektívnejšie – ak už nie v zmysle efektívnej pomoci, tak v zmysle efektívnej finančnej diplomacie. Chcú ich investovať do krajín ako Poľsko, Maďarsko či štáty v Pobaltí. The Times uvádzajú informácie získané od nemenovaného blízkeho poradcu Theresy Mayovej, že „peniaze by mohli presvedčiť východoeurópske krajiny, aby podporili Britániu, keď žiada výhodnejšiu obchodnú dohodu“. Zároveň by si týmito peniazmi Británia mohla zmierniť „účet za brexit“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite