Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Š. Hríb: Prvý telefonát Donalda Trumpa

.štefan Hríb .názory

Tento text píšem pár hodín predtým, než si Trump prvýkrát zatelefonuje s Putinom. Rád by som sa mýlil, ale myslím si, že v sobotu sa písala história. A možno aj revízia roku 1989.

Štefan Hríb

nemyslím si, že Trump je od diabla. Nevolil by som ho, ale nevolil by som ani Hillary. Áno, Trump je hrubý, nevkusný a neznesiteľne sebastredný, klamal o mainstreame a elitách, z ktorých potom zložil vládu, urážal veteránov, ženy aj slabých. To všetko je u najmocnejšieho politika sveta katastrofa.

Ale Amerika má pevné základy, dostatočnú vrstvu rozumných ľudí napravo i naľavo a najmä veľkú tradíciu slobody vrátane bŕzd a protiváh. To všetko zrejme zabráni tomu, aby Trump Ameriku príliš poškodil (veľmi pekne o tom píše Mojmír Hampl v článku Chvála Anglosasů). Dokonca si myslím, že Trump môže viacero uviaznutých problémov v Amerike zlepšiť.

Lenže potom je tu Trumpovo: „America first!“. Neprekáža mi to pritom doslovne, lebo veď každý štátnik má zodpovednosť v prvom rade za svoj štát a až potom za väčší celok. Chcieť opak je utópia a pokus o otáčanie vetra. Ale „America first“ z úst Trumpa znie inak, než povedzme z úst Ronalda Reagana. Celkom inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite