Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo odchádzajúci píše novému prezidentovi

.lukáš Krivošík .názory

V súvislosti s inauguráciou zvykne končiaci prezident USA písať list tomu novému. Čo odkázali nástupcom Reagan, Bush starší, Clinton či Bush mladší?

Lukáš Krivošík

je to republikánska obdoba kráľovskej korunovácie. Ústava Spojených štátov má na inauguráciu amerického prezidenta len jednu požiadavku: zloženie prezidentského sľubu.

No postupne sa na túto udalosť nabalilo viacero tradícií, ktoré z nej urobili pôsobivú slávnosť demokracie. Niektoré z nich sú veľkolepejšie, iné nenápadnejšie.

začal s tým Reagan

Okrem iného je zvykom, že odchádzajúci prezident nechá tomu novému v Oválnej pracovni krátky osobný list, v ktorom sa podelí o skúsenosť s úradom, radí nástupcovi, ako niesť zodpovednosť s ním spojenú a želá mu všetko dobré. Je to pekná tradícia.

Podľa všetkého s ňou začal Ronald Reagan v januári 1989. Keď opúšťal Biely dom, zanechal svojmu nástupcovi Georgeovi H. W. Bushovi odkaz: „Nedovoľ moriakom, aby ti bránili v rozlete.“

V januári 1993 napísal Bush starší veľmi priateľský rukou písaný list Billovi Clintonovi. Americké médiá ho oslavovali ako štátnický príklad schopnosti dôstojne sa povzniesť nad porážku vo voľbách, ktorú v roku 1992 uštedril republikánovi Bushovi demokrat Clinton.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite