Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Multimiliardár Trump a jeho „zaručený“​ recept na chudobu

.marína Gálisová .názory

Počúvam inauguračný prejav Donalda Trumpa a mám pocit, že sme späť v ére antiglobalistických demonštrácií. A stavím sa, že demokrati si tlčú hlavu o múr.

Marína Gálisová

ak je toto reč, ktorú chcela počuť kritická časť voličov, tak im ju mohol predniesť aj Bernie Sanders. Len ho nenominovali. Toľko kritických slov na globalizáciu a na voľný obchod medzi krajinami, som dávno nepočula a nečítala. Možno aj preto, že zo sebazáchovných dôvodov nevyhľadávam statusy súdruha Blahu na Facebooku. Pripomenulo mi to obdobie, keď antiglobalisti zapaľovali centrá miest a rabovali McDonaldy.

Ale teraz vážne. Novému prezidentovi nemožno vyčítať, že sa v inauguračnej reči obrátil na tých voličov, ktorí ho vyniesli hore – ponížených, urazených, nezamestnaných, bez životnej perspektívy a bez dobrých dôvodov veriť v lepšiu budúcnosť. Je normálne, že sa ich pokúsil osloviť a ponúknuť im riešenie.

Donald Trump však pozabudol na jedno. Nielen chlebom je človek živý a nielen globalizácia môže za ľudskú biedu. Existuje ešte niečo ako morálna bieda a viem o jednej knihe, ktorá pomáha pochopiť nielen to, prečo Trump vyhral voľby, ale niečo oveľa dôležitejšie: že Trump vôbec nemusí mať recept na prekonanie biedy voličov, ktorí ho chceli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite