Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinári, do terénu!

.andrej Bán .názory

Je to nenápadná správa. Najčítanejší francúzsky denník Le Parisien sa rozhodol namiesto predvolebných prieskumov verejnej mienky zverejňovať reportáže z terénu. Opatrne tlieskam.

Andrej Bán

moja opatrnosť je na mieste. Myslím si, že francúzski kolegovia sa mýlia, ak tieto prieskumy nebudú počas kampane pred májovými prezidentskými voľbami zverejňovať vôbec. Ono totiž nejde o protiklad, vzájomne sa vylučujúce záležitosti prieskumy a reportáže ale o veci, ktoré sa dopĺňajú. A reportáž je v tom tá dôležitejšia. Najmä ak s nevôľou pozorujem, ako z médií, aj tých našich, mizne.

Francúzi boli vždy revoluční, vo všetkých významoch tohto nemilého slova. Aj teraz to vzali „pekne od podlahy“ ako prví. A majú pravdu. Po prekvapujúcom (a pre nich šokujúcom) brexite a zvolení Trumpa kvalitní britskí a americkí novinári začali opatrne hovoriť o tom, že sa niekde stala chyba, že podcenili prácu v teréne. Z perspektívy Washingtonu či New Yorku sa totiž voličom Trumpa nedá porozumieť. Treba doslovne aj obrazne zdvihnúť zadok zo stoličiek a ísť do Wisconsinu či do Michiganu. Za ľuďmi. Hovoriť najmä s tými, s ktorými možno nesúhlasíme. Nie preto, aby sme ich presviedčali, ich názor treba rešpektovať, ale aby sme im porozumeli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite