Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Kuba nikdy nikoho neohrozovala“

.lukáš Krivošík .názory

Ak niekto odsudzuje zahraničné vojenské intervencie USA, nemal by rovnakým metrom posudzovať aj zahraničné vojenské intervencie Kuby? Na takú malú krajinu ich bolo dosť!

Lukáš Krivošík

včera zomrel Fidel Castro. A slovenský premiér Robert Fico sa nemohol k tejto situácii nevyjadriť. Na svojom fejsbúku napísal:

„Kuba nikdy nikoho neohrozovala a chce iba žiť svoj vlastný život. Za túto odvahu ju mnohí neoprávnene nenávideli a nenávidia. Chcem vyjadriť kubánskemu ľudu úprimnú sústrasť, že stratil nositeľa tejto odvahy.“

Zaráža najmä tvrdenie, že „Kuba nikdy nikoho neohrozovala“. Skutočnosť je nielen iná, ale presne opačná. Na to, že ide o malú, len jedenásťmiliónovú krajinu, intervenovala Kuba v zahraničí od nástupu Fidela k moci prekvapivo často a ohrozovala nielen svojich najbližších susedov.

Skúsme aspoň po bodoch:

Kubánska raketová kríza - Svet nikdy predtým ani po tom nebol bližšie k atómovej vojne. V strede medzinárodnej krízy v októbri 1962 bola Castrova Kuba, ktorá povolila Sovietskemu zväzu inštalovať jadrové balistické strely na svojom území. To viedlo k vážnej konfrontácii so Spojenými štátmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite