Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úspech Trumpa si pýta zenovú reakciu

.lukáš Krivošík .názory

Zo zvolenia Donalda Trumpa nejasám, ale nedostavili sa ani hysterické záchvaty paniky, akých je plný fejsbúk. Čo teraz čaká svet?

Lukáš Krivošík

donald Trump sa stane predovšetkým prezidentom Američanov. Hlavne oni budú musieť žiť s prípadnými sladkými i kyslými plodmi jeho vlády.

Prirodzene, cez postavenie dominantnej superveľmoci bude americká politika vplývať na celý svet. Aj na Európu a Slovensko.

zachovajme pokoj a starostlivo pozorujme

V každom prípade, náš odstup by sme mali využiť a starostlivo pozorovať, čo Donald Trump bude ako prezident skutočne robiť. V kampani narozprával veľa vecí, aj úplne protirečivých, takže nie je celkom jasné, čo s mocou urobí, až ju dostane.

Hlavným motívom jeho kampane bolo obmedzenie ilegálneho prisťahovalectva, najmä z Latinskej Ameriky, a vyváženejší medzinárodný obchod, v oblasti ktorého sa mu zdá, že Amerika ťahá za kratší koniec. V týchto veciach bude musieť niečo urobiť, aby ukázal, že plní svoje sľuby.

„Pre republikánov sú výsledky volieb veľkou šancou zmeniť Spojené štáty americké na dlhé generácie dopredu. “

To prvé nás ako Európanov nemusí až tak trápiť. To druhé sa dá urobiť dobre i zle. Najmä čínsky exportný zázrak totiž nie je ťahaný len prirodzenými komparatívnymi výhodami ríše stredu, ale aj umelými štátnymi podporami, bez rešpektovania západných pravidiel, ako je napríklad duševné vlastníctvo.

Ak Donald Trump donúti Čínu k férovejšej obchodnej súťaži, bude to veľký úspech. Pokiaľ však ľahkovážne a neuvážene začne ničiť medzinárodný obchod ako slon v porceláne, doplatí na to Amerika a potom najmä malé proexportné ekonomiky ako Slovensko.

Je tu tiež možnosť, na ktorú som upozornil už v pondelok: Že Trumpova politika v skutočnosti nič nevyrieši, nebude mať rozpoznateľnú líniu a pôjde len o rad vnútro- i zahraničnopolitických improvizácií za účelom uchovania vysokej voličskej podpory. No jeho vláda bude tiež určitou príležitosťou.

šanca na konzervatívnu renesanciu

Trochu v úzadí povolebných debát zostal fakt, že popri boji o Biely dom sa po krajine konali aj voľby do oboch komôr Kongresu. Republikáni si po včerajšku zrejme udržia väčšinu v Senáte i v Snemovni reprezentantov. Teraz získali aj prezidentský úrad.

Ak Donald Trump splní svoj sľub a vymenuje konzervatívnych sudcov Najvyššieho súdu, pre republikánov to bude veľká šanca zmeniť Spojené štáty americké na

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite