Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Dylan prijal Nobelovu cenu

.peter Bálik .názory

Švédska akadémia udelila Bobovi Dylanovi Nobelovu cenu. Dlho sa k nej nemal, teraz ju konečne akceptoval.

Peter Bálik

viac ako dva týždne trvalo, kým Bob Dylan prelomil mlčanie a špekulácie o tom, či prijme Nobelovu cenu. V rámci rozhovoru vyhlásil, že to ocenenie je „úžasné a neuveriteľné“. Takto sa vyvíjal celý príbeh Dylanovej akceptácie tohto prestížneho ocenenia:

13. október 2016: Svetové médiá zverejnili informáciu, že Bob Dylan získal Nobelovu cenu za literatúru. Je to vôbec prvý hudobník, ktorý dostal takéto ocenenie. Podľa členky švédskej akadémie Sary Danius Dylan sprostredkúva svoju poéziu vo forme piesní, ako to kedysi robili starí Gréci, ktorí svoju poéziu sprevádzali práve hudbou. „Bob Dylan píše poéziu pre ucho, ale jeho dielo sa dá čítať aj ako poézia.” Väčšina kritikov tento krok privítala, no objavili sa hlasy, že hudobník dostal nobelovku neprávom. V skutočnosti sa niektorí vo svojich kritických textoch odhalili, že ho vlastne ani nepoznajú.

14. október 2016: Bob Dylan vystúpil druhýkrát na festivale Desert Trip, no počas koncertu sa k cene vôbec nevyjadril. Spravili to až Rolling Stones, ktorí hrali po ňom. „Ďakujeme Bobovi Dylanovi za jeho skvelý set.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite