Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rakúske referendum: Monarchia alebo republika?

.lukáš Krivošík .názory

Za Habsburgovcami smúti málokto. No frustrácia z našich demokraticky volených politikov občas vedie k ohliadnutiu sa: Nebolo predsa len niečo na tej monarchii?

Lukáš Krivošík

Pre rozpory sa bude 4. decembra v Rakúsku opakovať druhé kolo voľby spolkového prezidenta. Ulrich Habsbursko-Lotrinský, ktorý je spriaznený s niekdajším panovníckym rodom, teraz vyhlásil, že v rovnaký deň by u nášho juhozápadného suseda mohlo prebehnúť aj referendum o návrate k monarchii.

„Pred pár rokmi, ešte predtým, než bol za prezidenta zvolený Andrej Kiska, sa u mňa vyvinula určitá estetická sympatia voči monarchii.“

Takéto ľudové hlasovanie vraj bolo v roku 1918 dohodnuté s Karolom, posledným rakúsko-uhorským cisárom, no nikdy sa neuskutočnilo. V dôsledku toho podľa monarchistov chýba úradu spolkového prezidenta legitimita...

Hoci iniciatíva Ulricha Habsbursko-Lotrinského nemá veľkú nádej na úspech, triafa sa do určitej spoločenskej frustrácie. Časť Rakúšanov má pocit, že ich krajina nevie poriadne zorganizovať ani voľby hlavy štátu.

Nejde len o druhé kolo z 22. mája, ktoré ústavný súd nariadil zopakovať. Pre technické problémy musela byť dokonca aj repríza prezidentských volieb presunutá z pôvodne plánovaného 2. októbra až na 4. december.

A tak sa skúsme pri myšlienke obnovenia monarchie pristaviť. Naša nedávna téma blížiacej sa storočnice od úmrtia cisára Františka Jozefa I. aj mňa nútila zamyslieť sa istým spôsobom nad mojím vzťahom k monarchii.

lesk monarchie

Pred pár rokmi, ešte predtým, než bol za prezidenta zvolený Andrej Kiska, sa u mňa vyvinula určitá estetická sympatia voči monarchii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite