Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dankov chrám nevkusu

.michal Novota .názory

Najprv socha Svätopluka, potom garáže krížom cez unikátne keltské sídlo, teraz oltár národa s vojenským dozorom. Koľko nevkusu ešte unesie hradný kopec?

Michal Novota

mnohí z vás tam zrejme ešte neboli. Tak si to poďme skúsiť predstaviť. Hradný kopec v Bratislave. Vedľa brán barokového paláca, ktorého posledná prestavba pamätá Máriu Teréziu, ale viac Váhostav Juraja Širokého, sa rozlieha budova Národnej rady Slovenskej republiky, ktorej charakter zastal na polceste medzi poschodovým panelákom a železiarňami v Podbrezovej. Navrchu stožiar so slovenskou vlajkou. Za Danka vlaje trošku väčšia. Sekunduje jej nefunkčná televízna anténa.

Vstúpite do predsália zahataného ochrankou. Bezpečnostný rám a detektory vydávajú pípavé zvuky. Keď sa prebijete cez ochranku, schodiská na oboch stranách vedú k rokovacej sále o poschodie vyššie. Pod vami leží obstarožný červený koberec, káble pod izolepou, rôzne mramorové útvary a strop ako z kulturáku. Za nimi najnovšie oltár národa. Aspoň taký je výmysel predsedu parlamentu Andreja Danka a prezrádza o ňom viac, akoby sa mu páčilo.

„Predseda parlamentu chce oslavovať štát nevkusným oltárom s výstavkou na úrovni izby revolučných tradícií.“

Budovu tejto inštitúcie architekti dizajnovali pre iné časy a totalitná neúcta k parlamentarizmu tu trčí z každej diery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite