Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tri dôvody, prečo by protesty mohli nabrať druhý dych

.filip Olšovský .názory

Ôsmeho ôsmy o osemnástej. Už o pár hodín sa uskutoční ôsmy opozičný protest pred komplexom Bonaparte. Na tom dnešnom by popri čiselnej symbolike mohli zaujať aj iné dôvody.

Filip Olšovský

keď koncom júla organizátori protestov ohlásili, že pred komplex Bonaparte budú chodiť pondelok čo pondelok až do začiatku septembra, nevyvolalo to prílišné nadšenie. V hlave sa skôr vytvoril obraz postupného odumierania nadšenia a hnevu, ktoré ešte koncom júna vyhnali na hradný kopec tisícky protestujúcich. Z tisícok sa však postupne stali stovky, ktoré sa po piatom proteste v polovici júla ustálili na cifre päťsto. Medzitým prišli kultúrne debaty o kvalite hudobného programu, ako i kritika samotných protestov a ich formy. Napriek tomu však „Protest proti zlodejom v politike“ oduševnene pokračuje a dnes má v pláne svoj ôsmy diel. A ten by, vďaka súhre troch okolností, mohol dodať celej sérii demoštrácií druhý dych. Tu sú:

matematika

Fejsbúkové dáta síce nie sú veľmi spoľahlivé, no badať v nich istý trend. A ten jasne ukazoval, že počet ľudí, ktorí sa na protestoch pred Bonpartem zúčastnili a tých, ktorí sa o udalosť iba zaujímali, pravidelne klesal. Výnimkou bol až minulotýždňový protest, na ktorý sa prihlásilo o osemdesiat ľudí viac. Nárast potvrdili aj správy z miesta, ktoré hovorili o účasti vyššej o približne stovku protestujúcich. Na dnešný protest je už teraz prihlásených o ďalšiu stovku ľudí viac.

obvinenie prokurátora

Na podobne silný aktualizačný moment protestov sa čakalo prakticky od začiatku protestov. Obvinenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasila Špirka, ktorý dozoruje vyšetrovanie Bašternákovej kauzy, z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa je presne

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite