Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trumpeta Trump

.michal Novota .názory

Donald Trump rozdeľuje Ameriku, v Clevelande sa mu republikánov zjednotiť nepodarilo. V stredu odtiaľ poslal na Slovensko strašidelný odkaz.

Michal Novota

predstavujem si to asi takto: Hillary Clinton sedí niekde v komfortnom kresle. Nohy vyložené, v ruke pukance, na obrazovke beží priamy prenos z nominačného zjazdu republikánov v Clevelande. Usmieva sa od ucha k uchu, občas padne sánka, občas hurónsky smiech. Niekde v pozadí sedí jej vedenie kampane, sleduje dáta a potí sa. Začína tušiť, že je zle.

Isto nie preto, že každý rečník na pódiu sa naváža do demokratickej nominantky na prvú prezidentku Spojených štátov a z kotla v Clevelande sa zavše ozve hlasné „lock her up“, teda rekomando do basy. Delegáti opakovane spomínajú nezvládnutú ochranu ambasády v Benghází a uniknutú diplomatickú korešpondenciu. Nuž, súboj to bude ľúty, taký Amerika zrejme ešte nezažila, ani vtedy keď kampane boli oveľa drsnejšie ako dnes. Napríklad na začiatku 19. storočia, keď proti sebe stáli John Adams a Thomas Jefferson, dvaja muži 4. júla 1776 (v tento deň v roku 1826, už ako priatelia, obaja zosnuli).

„Demokrati budú musieť zabrať a nespoliehať sa na to, že Trump si bude strieľať do kolien iba sám.“

Vedenie Clintonovej kampane sa potí, lebo tuší vážny problém. Jej potenciálni voliči si užívajú kabaret. Trápny plagiát Trumpovej slovinskej manželky, rozhádaná strana, vypískaný Cruz. Jeden by neveril, že je to jedna z najinscenovanejších mediálnych udalostí roka. Ďalšie pikošky ešte zrejme prídu. Málokto pochybuje, že Donald Trump nebude žiadny historický prelom v amerických volebných dejinách, len jedna z jeho tmavších epizód, ktorá poškvrní najmä republikánsku stranu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite