Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teroristi si zabíjaním liečia vlastné úzkosti

.anton Vydra .názory

Šialený čin Mohameda Lahouaieja Bouhlela, ktorý v Nice zavraždil 84 osôb a množstvo ďalších zranil, opäť raz otvára dve témy: úzkosť bežných ľudí a martýrske hrdinstvo.

Anton Vydra

francúzsky týždenník Le Nouvel Observateur priniesol na svojom webe zaujímavý rozhovor s francúzsko-iránskym sociológom Farhadom Khosrokhavarom. Ten už dávnejšie spomína výrazy ako „negatívni hrdinovia“ či „smrtonosné martýrstvo“. V tom interview tvrdí, že reči o rýchlom zradikalizovaní atentátnika z Nice odporujú skúsenosti, pretože ľudia v tomto veku sa radikalizujú dlhšie, až niekoľko mesiacov, kým nimi presiakne náboženská ideológia tak veľmi, aby za ňu boli ochotní obetovať svoje životy.

Podľa Khosrokhavara konal Lahouaiej Bouhlel ako individualistický martýr, ktorého síce na čin vyprovokovali nálady, ktoré šíri Daíš, no on sám nie je typ teroristu z Islamského štátu. Je skôr tým, na koho doľahla úzkosť človeka, ktorý túži byť niekým váženejším, no západná spoločnosť ho pokladá za nikoho, za nulu, za svoju bezvýznamnú súčasť. Negatívne hrdinstvo je tak podľa Khosrokhavara cestou, ako si získať uznanie u tých, ktorí sa tiež cítia byť utláčaní. Vraždenie v Nice bolo atentátnikovou terminálnou sebaoslavou. Nezaujímalo ho náboženstvo, ale násilie, ktoré mu dáva do rúk Daíš. Sociológ navyše dodáva, že francúzska vláda robí chybu, keď explicitne opakuje reči o tom, že treba bojovať proti Daíšu, že toto nie sme my, že toto je medzinárodný problém: „Toto je však kontraproduktívne, pretože prilievaním úzkosti do už beztak napätej spoločnosti iba povzbudzujeme ľudí s touto povahou, aby sa uchyľovali k podobnému typu správania, len aby si tak liečili svoju vlastnú úzkosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite