Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo zakričala Británia?

.štefan Hríb .názory

Je priľahké povedať, že Briti podľahli populizmu. Rovnako však nevyžaduje žiadnu námahu hlesnúť, že dôvodom „leave“ je Brusel. Myslím, že toto referendum je vážnejšie.

Štefan Hríb

európska únia ako projekt spolupráce rozličných národov bola a stále bude rozumná vízia, s ktorou súhlasí takmer každý. Problém je, že EÚ sa pod nezastaviteľným vplyvom globalizácie, ale aj vinou iracionálnej ideológie zmenila na niečo, s čím už mnohí nesúhlasia. Od pôvodných zakladateľských zmlúv, ktoré nahrádzali neustále vojny trvalou kooperáciou, a potom od štyroch základných slobôd sa EÚ začala posúvať úplne novým smerom. Už nestačila spolupráca, začalo sa hovoriť o integrácii, ktorá nemala mať konca. Veľmi sa to podobalo na marxistické presvedčenie o nikdy sa nekončiacom pokroku všeobecného ľudstva bez ohľadu na zvyklosti, preferencie a presvedčenia konkrétnych ľudí a národov.

„Európa sa musí vrátiť od utópie k rozumu.“

Pár referend bolo v mene večnej integrácie obídených, pár národov muselo robiť referendový reparát, pár európskych zmlúv a ústav obišlo demokratické zvyklosti, až prišlo na Britániu. A tá povedala: Stačilo!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite