Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fukuyama o Trumpovi

.marína Gálisová .názory

Pred desiatimi rokmi bol Francis Fukuyama presvedčený, že americký politický systém sa rozkladá. Dnes píše, že vidí svetlo na konci tunela – a to svetlo má meno Donald Trump.

Marína Gálisová

fukuyama, prestížny americký politológ a autor celosvetových bestsellerov o vývoji spoločnosti, predpovedal kadečo, vrátane takzvaného konca dejín. Ak túto predpoveď pochopíme úzko, tak mu nevyšla. Tak ako mnohé iné. No keď Fukuyama niečo napíše alebo povie, stále ho všetci počúvajú.

Lebo Fukuyama má dar vystihnúť krutú pravdu, aj keď nie všetky jeho závery sa ukážu dlhodobo platné. Lebo sa drží hesla, padni komu padni. A tentoraz naložil všetkým, sprava i zľava: pred prezidentskými voľbami si podal amerických republikánov aj demokratov, nadelil establišmentu aj do seba zahladeným intelektuálom.

„Fukuyama je presvedčený, že vetokracii zvoní umieračik a americká demokracia ožíva.“

Prekvapivo najmenšiu kritiku z jeho pera schytal ten, ktorému dnes nepríde na meno takmer nikto: Donald Trump.

koniec demokracie? Práve naopak

Francis Fukuyama napísal do aktuálneho čísla časopisu Foreign Affairs, že ešte pred desiatimi rokmi videl v americkom politickom systéme vážnu, ba ničivú krízu. Charakterizoval ju takto: „Ústavný systém vzájomnej kontroly a vyvažovania jednotlivých zložiek moci, polarizácia spoločnosti po straníckych líniách a nástup finančne dobre zabezpečených záujmových skupín sa skombinovali a spoločne splodili to, čo som označil za vetokraciu.“ Vetokracia bola podľa neho situácia, v ktorej „bolo jednoduchšie zabrániť vláde, aby konala, než využiť vládu na podporu spoločného dobra.“

Dnes je Fukuyama presvedčený, že vetokracii zvoní umieračik a americká demokracia ožíva. Za nositeľa tohto pozitívneho signálu považuje, pre mnohých paradoxne, aj Donalda Trumpa.

„Vo všetkých štátoch sa dostavili k hlasovacím urnám a vzali organizovaným záujmovým skupinám aj oligarchom moc hovoriť o politických témach a interpretovať ich.“

„Búrlivá kampaň ukázala, že americká demokracia je na tom aspoň po niektorých stránkach v lepšom stave, ako sa očakávalo,“ píše Fukuyama v článku American Political Decay or Renewal? (Politický rozklad alebo obnova Ameriky?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite