Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit: Tri pocity z Londýna deň pred referendom

.filip Olšovský .názory

Ako to v Londýne vyzerá deň pred Brexitom? Ťažko povedať, čím Angličania žijú viac. Referendu aj výkonom futbalistov na Euro 2016 venujú miestne noviny približne rovnaký priestor.

Filip Olšovský

zatiaľ čo však prípadné vypadnutie Angličanov z futbalového turnaja trápi mimo ostrovov asi málokoho, vypadnutia Britov z EÚ sa desí prakticky celá Európa. Čoho sa však najviac desia samotní Briti? A v čom je ich domáca debata špecifická? Pocitov z predreferendového Londýna je mnoho, toto sú tri najsilnejšie.

odkaz Jo Cox

Hoci smrť poslankyne Jo Coxovej zarezonovala aj u nás, v Anglicku a najmä v Londýne na jej ohlasy narážate úplne všade. Na malom trávnatom námestí oproti Big Benu sa stále kopia kytice a nápisy na pamätnej stene, vo vnútri parlamentu pribúdajú podpisy do kondolenčnej knihy a všetky väčšie eventy sa začínajú minútou ticha. Dnes si pamiatku jej nedožitých 42. narodenín na Trafalgarské námestie prišli pripomenúť tisícky ľudí vrátane londýnskeho starostu či držiteľky Nobelovej ceny Malály Júsafzajovej.

„Čím viac rozhovorov a stretnutí absolvujeme, tým viac sa celé referendum javí iba ako britská verzia fenoménu, ktorý sa rozšíril po celom svete.“

Aj keď Coxovej smrť s kampaňou okolo Brexitu pravdepodobne nesúvisí a má ju na svedomí psychicky narušený jedinec, na celé referendum má tak či tak výrazný vplyv. Voliči na oboch stranách priznávajú, že vyostrenosť kampane prekročila aj medze nedávneho boja o starostovské kreslo v Londýne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite