Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Dvanásť rozhovorov

.štefan Hríb .názory

Vždy som mal pocit, že v rozhovore povieme o sebe viac, než v akokoľvek úprimne napísanom texte. Zoči-voči inému človeku sme konkrétnejší, a preto aj lepšie pochopiteľní.

Štefan Hríb

Zuzana Čaputová, Emília Vášáryová, Martin Macko, Jefim Fištejn, Václav Malý, Petra Vajdová, Martin C. Putna, Ľubo Višňovský, Christoph Schönborn, Andrej Kiska, Milan Ondrík a Lucia Nicholson. 12 ľudí, 12 rozhovorov Štefana Hríba v knižnej podobe.Zuzana Čaputová, Emília Vášáryová, Martin Macko, Jefim Fištejn, Václav Malý, Petra Vajdová, Martin C. Putna, Ľubo Višňovský, Christoph Schönborn, Andrej Kiska, Milan Ondrík a Lucia Nicholson. 12 ľudí, 12 rozhovorov Štefana Hríba v knižnej podobe.

Po 25 novinárskych rokoch sa mi naozaj zdá, že rozhovor otvára dušu respondenta viac, než samota písania. A dobré otázky z nás vydolujú aj to, čo by sme sami nenapísali, a preto o sebe a svete viac prezradíme.

Ale prečo je potom tak veľa rozhovorov, ktoré len vypĺňajú novinový papier a rozširujú prázdnotu internetu? A v čom je tajomstvo tých lepších?

V Lidových novinách, Slobodnej Európe, Domine, .týždni a .pod lampou som urobil stovky rozhovorov. Keď som rozmýšľal, čím sa líšili tie vydarené od tých slabších, prišiel som na to, že jedinou podmienkou. A nebola ňou moja príprava ani respondentova vyjadrovacia schopnosť či intelekt. To, čo urobilo z bežného rozhovoru udalosť, bola moja ochota počúvať.

Znie to málo objavne a dosť nelogicky. Veď predsa každý, kto robí rozhovor, je nútený počúvať. Lenže mňa tie roky naučili, že existujú rôzne počúvania. Poznám novinárov, možno je ich dokonca väčšina, ktorí po položení otázky vôbec nepočúvajú odpoveď. Dokonca sa ani nepozerajú svojmu hosťovi do očí, pretože to, čo hovorí a ako to hovorí, ich zaujíma menej, ako nasledujúca, vopred pripravená otázka.

Naučil som sa, že takto dobrý rozhovor nevzniká. Viem, že ak mi má ktokoľvek niečo autentické povedať, musí najprv získať pocit, že ma zaujíma ako človek, že nie je pre mňa len ďalší z radu, že nie je prostriedkom ani pracovnou povinnosťou, ale že je cieľom. Že POČÚVAM, čo mi hovorí.

Najskôr mi to šlo ťažko. Obával som sa napríklad, že ak sa príliš započúvam do odpovedí, stratím niť vlastných otázok, takže príde trápne ticho. Veľmi som sa mýlil. Ak pozorne počúvam, ticho po dobrej odpovedi je možno to najlepšie z celého rozhovoru.

Ak by som však mal pomenovať top tajomstvo dobrého rozhovoru, je ním sústredené vnímanie človeka. Vnímanie jeho slov, tónu, mimiky, meniaceho sa výrazu. Zistil som, že to robí zázraky – asi sme natoľko smädní po skutočnom záujme a tak málo naozaj počúvaní, že ak zažijeme aspoň záblesk oboch, ochotne otvárame aj tajné komnaty. Vtedy vzniká ROZHOVOR.

Mám nádej, že rozhovory, ktoré v knihe nájdete, budú pre vás letným zážitkom. Lebo tí 12 ľudia – Zuzana Čaputová, Emília Vášáryová, Martin Macko, Jefim Fištejn, Václav Malý, Petra Vajdová, Martin C. Putna, Ľubo Višňovský, Christoph Schönborn, Andrej Kiska, Milan Ondrík a Lucia Nicholson – mi niečo povedali.

Knihu 12 rozhovorov si môžete objednať na stránke tyzden.sk a nájdete ju už aj vo všetkých dobrých kníhkupectvách.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite