Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pješčak nesvätí prostriedky

.michal Magušin .názory

Kolega Filip Olšovský tvrdí, že diskusia ohľadom Kalmusa a Lorenza sa uberá zlým smerom, keď sa namiesto komunistického zločinca Pješčaka, rieši ich umelecký vkus a správanie.

Michal Magušin

najskôr k tomu, s čím súhlasím. Samozrejme, že by sme mali hlavne diskutovať o Pješčakovi a o poctivom vyrovnávaní sa s našou červenou minulosťou. Okamžite sa mali vyrojiť televízne debaty o jeho živote, hĺbkové analýzy desivých príbehov, v ktorých hral smutnú rolu. Mali sme opäť skúmať, prečo sa s hlúpou nostalgiou vraciame k prominentným postavám totalitného režimu.

Teraz k problematickým častiam. Nie som si istý, či je pravda, že jadrom debaty sa stala otázka, či sú Kalmus a Lorenz umelcami a či ich umelecká performance je vhodná. Iste, našlo sa milión komentárov typu „oni už ani nie sú umelci“. Myslím si však, že ľudia skôr ako otázku, či ide o umelecký akt alebo akt umelcov riešili, či pri dosahovaní dobrého cieľa použili Kalmus s Lorenzom prijateľné prostriedky. A debata o tom, či sú pri dosahovaní akokoľvek dobrého cieľa použité prijateľné prostriedky, je nesmierne dôležitá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite