Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hyperloop a iné podvody

.michal Novota .názory

Odkedy som prišiel z Texasu s informáciou o tom, že to Hyperloop myslí s prepojením Bratislavy a Viedne vážne, nestačím sa čudovať reakciám u nás doma. Vidíme vo všetkom podvod?

Michal Novota

nevdojak sa na rozum tlačí jedna scéna z filmu Jára Cimrman ležící, spící. Hlavný protagonista, univerzálny génius Jára Cimrman (ktorého hrá Zdeněk Svěrák) stretáva pri prechádzke na ulici rôznych slávnych českých vynálezcov a každému podaruje drobnú radu, ktorá jeho vynález dotiahne do úspešného konca. Sám „vynájde“ dynamit, ale Alfred Nobel ho na patentovom úrade predbehne o päť minút. A s poriadnym rachotom.

Keď som v Texase na konferencií South by Southwest urobil rozhovor s Dirkom Ahlbornom, šéfom Hyperloop Transportation Technologies o prekvapivom zámere pritiahnuť tento sci-fi projekt do strednej Európy, nečakal som akú negatívnu vlnu reakcií spustím. Chvíľu som mal pocit, že sme sa stali národom Járov Cimrmanov, zneuznaných geniálnych expertov. Doteraz na hokej, futbal, politiku, najnovšie aj na moderné formy dopravy. Národ, ktorého zvolení predstavitelia cez časovú os niekoľkých generácií nie sú schopní prepojiť obyčajnou diaľnicou dve najväčšie metropoly v krajine.

Spoločný menovateľ bol rovnaký – to sa nedá, je to hlúposť, nič také sa nedá postaviť. Môžeme si za to sami. Náš národný naratív je o útlaku a porobe. Lasica, Satinský a Filip to natextovali dokonale: „My sme národ holubičí, každý na nás iba kričí, nikto nám nič nedožičí, skrátka je to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite