Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Považujete sa za obete? Môžu sa z vás vykľuť fanatici

.anton Vydra .názory

V jednom zo svojich posledných komentárov pre New York Times sa David Brooks pustil do študentov a ich stratených životov. Chcú totiž zmenu, no začali stavať na pokrivenej pôde.

Anton Vydra

podľa Brooksa sa študenti prestížnych amerických univerzít ocitli akoby uprostred dvoch mlynských kameňov. Jedným z nich je škola, druhým politika. Na jednej strane žijú v kapitalistickom svete stresujúcej súťaživosti, ktorá ich iba oberá o čas; na druhej strane sa zas zaujímajú o politicky ľavicové témy. Brooks vymenúva feminizmus, ľudské práva, egalitarizmus a environmentalizmus. A práve z toho pramení ich vnútorné napätie. Tam, kde ide o ich vzdelávanie a budúcu profesiu, pociťujú mnohí úzkosť z toho, že zlyhávajú a nemajú na to. No keď príde reč na politiku, sú, ako píše americký komentátor, „lační po prudkých križiackych výpravách, ktoré naplnia ich morálne túžby a nastolia sociálnu spravodlivosť“.

„Tí, ktorí by chceli použiť politiku ako nástroj na naplnenie emocionálneho a osobného prázdna, sa stávajú čoraz viac extrémnejšími a napokon končia ako fanatici.“

To vedie študentov k tomu, že sa čoraz častejšie hlásia k politike identity, k zanechaniu univerzitného života a návratu k svojim koreňom (nech by šlo trebárs aj o provinčné geto).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite